Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Edilex-sarja 2023/12

Eduskunnan oikeusasiamies holhousviranomaisen valvojana

Sarja, Mikko

19.4.2023, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Tässä artikkelissa tarkastellaan, miten holhousviranomainen (aiemmin maistraatit, nykyisin Digi- ja väestötietovirasto) on ollut oikeusasiamiehen laillisuusvalvonnan kohteena. Artikkelissa tarkastellaan ja jaottellaan myös yleisemmin holhousviranomaisen roolia ja tehtäviä. Tarkastelun keskiössä ovat holhoustoimilain mukaiset tehtävät.

Holhousviranomaisella on tehtäviä myös edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain perusteella, kun se vahvistaa valtuutetun hakemuksesta valtuuttajan antaman edunvalvontavaltuutuksen ja tietyin edellytyksin myös valvoo valtuutetun toimintaa. Edunvalvontavaltuutuksia koskevissa asioissa holhousviranomaisten valvontatehtävät ovat kuitenkin vähäisempiä kuin edunvalvonnassa, koska holhousviranomaisen valvonta ei ole samalla tavalla automaattista ja säännönmukaista kuin holhoustoimilain nojalla, mikä näkyy myös oikeusasiamiehelle tehdyissä kanteluissa.

Oikeusasiamiehen laillisuusvalvonnan näkökulmasta holhousviranomaisesta onkin kanneltu lähestulkoon kaikissa niissä tehtäväryhmissä, joita tämän viranomaisen tehtäviin holhoustoimilain ja edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain mukaan kuuluu. Lisäksi kanteluita on tehty yleishallinto-oikeudellisista kysymyksistä. Kanteluiden aiheet ovat pitkälti samat riippumatta siitä, onko holhousviranomaisena ollut maistraatti tai Digi- ja väestötietovirasto. Jälkimmäisen osalta ovat kuitenkin määrällisesti korostuneet merkillepantavasti nimenomaan käsittelyaikoja koskeneet kantelut koko viraston tähänastisen olemassaolon ajan.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.