Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Ylikuormamaksusta

Määttä, Kalle

22.3.2024, Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Artikkeli on kokonaisvaltainen esitys ylikuormamaksusta annetusta laista (51/1982). Yliluormamaksulaki on ollut voimaantulonsa jälkeen pysyvä osa lainsäädäntöämme, joskin siihen on kuluneiden hieman yli 40 vuoden kuluessa tehty muutoksia. Lähtökohtana voimassa olevan lain mukaan on se, että valtiolle maksettava ylikuormamaksu määrätään ylikuorman kuljettamisesta tavaran kuljetukseen tarkoitetussa moottorikäyttöisessä ajoneuvossa tai sen perävaunussa tieliikennelaissa tarkoitetulla tiellä.

Vaikka lain esitöissä on jossain määrin erisuuntaisia kannanottoja ylikuormamaksun oikeudellisesta luonteesta, ylikuormamaksua ei ole katsottava rangaistusluonteiseksi seuraamukseksi vaan rikoksen tuottaman hyödyn menettämiseen rinnastettavaksi turvaamistoimeksi. Ylikuormaa kuljettanut henkilö ei vastaa ylikuormamaksusta vaan ajoneuvon omistaja tai haltija, joka ylikuorman kuljettamisesta yleensä tosiasiassa saa hyödyn.

Ylikuormamaksulain tavoitteet ovat selkeästi taloudellisia ja yhteiskunnallisia. Maksua säädettäessä tuotiin esille muun muassa, että tieliikenteessä esiintyi paljon suurempien sallittujen akseli-, teli- ja kokonaispainojen ylityksiä. Nämä rikkomukset olivat vaaraksi liikenneturvallisuudelle ja aiheuttivat vahinkoa tiestölle. Ylikuormamaksulain tavoitteena on ehkäistä ylikuormien kuljetuksia, ja samalla pyrkiä siihen, että ylikuormarikkomusten seuraamukset kohdentuvat oikeudenmukaisesti.

(Edilex-toimitus)

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.