Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2023/37Arvonlisävero – Liiketoiminnan muodossa harjoitettu toiminta – Vastikkeellisuus – Vähennysoikeus – Yleishyödyllinen yhteisö

Diaarinumero:VH/2277/02.05.04/2023
Antopäivä:25.9.2023

X toimi kolmen maakunnan yhteistyöfoorumina. Sen visiona oli edistää maakuntien muodostaman alueen toimimista Euroopan ja Pohjoismaiden koheesiopolitiikan edelläkävijäalueena. Ennakkoratkaisuhakemuksen mukaan X oli tuloverolaissa tarkoitettu yleishyödyllinen yhteisö. X:n jäseninä oli maakuntien lisäksi muun muassa kuntia. X peri jäseniltään jäsenmaksun. Jäsenmaksu perustui väestöpohjaan ja sitä vastaavaan edustukseen hallituksessa. Keskusverolautakunta katsoi, että jäsenmaksu ei ollut vastiketta minkään palvelun suorittamisesta. X:n ei ollut suoritettava arvonlisäveroa jäsenmaksuista, vaikka se hakeutuisi arvonlisäverovelvolliseksi.

X toteutti toiminnassaan erilaisia hankkeita. Ennakkoratkaisuhakemuksen mukaan tämä hanketoiminta muodosti X:n toiminnasta merkittävän osan. Hanketoiminnan tarkoituksena oli alueen elinkeinotoiminnan edistäminen ja tukeminen. Hankkeet rahoitettiin osittain EU-tuella ja osittain hankkeeseen osallistuvilta veloitetulla vastinrahoituksella. Hankerahoitus saattoi muodostua esimerkiksi siten, että 65 % rahoitettiin EU-tuella ja 35 % rahoitettiin vastinrahoituksella tai siten että 58 % rahoitettiin EU-tuella ja 42 % rahoitettiin vastinrahoituksella. Niiltä hankkeeseen osallistuvilta jäseniltä, joita hanke erityisesti palveli, voitiin periä lisäjäsenmaksua, jolla myös katettiin hankkeesta aiheutuneita kuluja EU-tuella katetun osuuden ylittäviltä osin.

Keskusverolautakunta katsoi, että hankkeeseen osallistuvilta hankkeen toteuttamisesta aiheutuneiden kulujen veloittamisen ja hankkeen perusteella suoritettujen alueen elinkeinotoimintaa edistävien ja tukevien palvelujen suorittamisen välillä oli suora ja välitön yhteys. Veloitettu korvaus ja suoritettu palvelu olivat vastavuoroisia. X:n katsottiin siten harjoittavan hanketoimintaa AVL 1 §:n 1 momentin 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla liiketoiminnan muodossa. X:n oli suoritettava arvonlisäveroa hanketoiminnan perusteella veloitetusta vastinrahoituksesta ja lisäjäsenmaksuista, jos se hakeutui tästä toiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi. X:n hakeuduttua arvonlisäverovelvolliseksi sillä oli oikeus vähentää hanketoiminnan arvonlisävero kokonaisuudessaan.

Ennakkoratkaisu ajalle 25.9.2023-31.12.2024.

Arvonlisäverolaki 1 § 1 momentti 1 kohta, 4 §, 12 § 1 momentti, 18 § 2 momentti, 102 § 1 momentti 1 kohta; Arvonlisäverodirektiivi 2 artikla 1 kohta c alakohta, 9 artikla; EUT asiassa C-94/19, San Dominico Vetraria SpA

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.