Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Siirry ratkaisuun

Puutteelliset hakuehdot

KVL:2024/2Elinkeinotulon verotus – Korkovähennysrajoitusten soveltaminen – Vakuus – Valuuttakurssivoitto ja -tappio

Diaarinumero:VH/4772/02.05.04/2023
Antopäivä:19.1.2024

Hakija oli solminut muiden kuin konserniyhteydessä olevien osapuolien kanssa euromääräisen lainasopimuksen. Tämän ulkoisen lainan lisäksi hakijalla oli Norjan kruunun määräistä velkaa emoyhtiölleen. Ulkopuolisilta osapuolilta otettu laina oli etusijainen suhteessa hakijan velkaan emoyhtiölle. Ulkopuolisilta otetun lainan vakuutena oli hakijan kaikki varallisuus sekä lisäksi hakijan osakkeet sekä hakijan velka emoyhtiölle. Ulkopuolinen osapuoli ei maksanut korvausta vakuutena olevasta saamisesta.

Hakijan ensimmäinen kysymys koski sitä, oliko ulkopuolisten osapuolten kanssa tehty lainasopimus joltain osin katsottava konserniyhteydessä olevalta osapuolelta otetuksi velaksi korkovähennysrajoituksia sovellettaessa, koska lainan vakuutena oli muun ohessa hakijan emoyhtiön saaminen hakijalta. Keskusverolautakunta totesi, että tilanteessa ei ollut kyse konserniyhteysosapuolille suoritettujen korkomenojen vähennysrajoituksen kiertämisestä kolmannen osapuolen kautta järjestettävän lainoituksen kautta. Emoyhtiön saamisella hakijalta ei myöskään ollut lainkaan vakuusarvoa, koska sille ei voitu saada suoritusta, jos ensisijaiselle lainalle ei saatu suoritusta. Lisäksi hakijan varallisuus tarjosi ulkoiselle lainalle täyden vakuuden. Tässä tilanteessa ulkoista lainaa ei tullut miltään osin pitää konserniyhteydessä olevalta osapuolelta otettuna velkana EVL 18 a §:n 7 momentin 2 kohdan perusteella.

Hakijan toinen kysymys koski valuuttakurssivoittojen ja -tappioiden sisällyttämistä korkomenoihin ja -tuloihin korkovähennysrajoituksia sovellettaessa. Keskusverolautakunta katsoi, että Norjan kruunun määräisestä lainasta johtuvat koron tai pääoman lyhennyksen määrään vaikuttavat valuuttakurssivoitot ja -tappiot olivat osa vieraan pääoman ehtoisen rahoituksen kustannuksia, ja ne olivat siten laissa tarkoitettua korvausta vieraan pääoman ehtoisesta rahoituksesta. Kuitenkin lain sanamuoto huomioon ottaen vain realisoituneet valuuttakurssivoitot ja -tappiot, jotka vaikuttivat vieraasta pääomasta suoritettuun määrään verovuonna, olivat EVL 18 a §:n 2 momentissa tarkoitettuja korkomenoja ja korkotuloja.

Äänestys 6–1

Laki elinkeinotulon verottamisesta 18 a § 2 mom. ja 7 mom. 2 k

(lainvoim. tarkistettava)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.