Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Synnyttäneen äidin selvittäminen ja oikeusgeneettisiä vanhemmuustutkimuksia koskevan sääntelyn uudistaminen: Työryhmän mietintö

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja, 2023:5

Ministeriöiden julkaisut 29.6.2023
Alkuperäinen julkaisupäivä: 15.3.2023

Tiivistelmä

Oikeusministeriön asettama työryhmä on valmistellut ehdotuksen synnyttäneen äidin selvittämiseksi ja oikeusgeneettisiä vanhemmuustutkimuksia koskevan sääntelyn uudistamiseksi. Mietinnössä ehdotetaan muutettavaksi vanhemmuuslakia ja oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annettua lakia. Lisäksi työryhmä ehdottaa muutettavaksi eräitä näihin liittyviä lakeja.

Työryhmä ehdottaa vanhemmuuslakia ja oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annettua lakia muutettavaksi siten, että ne mahdollistavat synnyttäneen äidin äitiyden selvittämisen ja vahvistamisen tilanteessa, jossa äitiydestä ei ole saatavilla asiakirjanäyttöä tai asiakirjanäytön luotettavuudesta ei saada riittävää selvitystä.

Työryhmä ehdottaa lisäksi oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annettua lakia muutettavaksi siten, että tuomioistuin voi määrätä oikeusgeneettisen tutkimuksen tehtäväksi viimesijaisesti myös haudatusta vainajasta.

Oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta annetun lain nimikettä ehdotetaan muutettavaksi siten, että lain nimi olisi jatkossa laki oikeusgeneettisestä vanhemmuustutkimuksesta.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.