Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Esitysluonnos vaikutusvallan kauppaamisrikoksen säätämiseksi rangaistavaksi: Lausuntotiivistelmä

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2023:8 (Leena Mäkipää)

Ministeriöiden julkaisut 29.6.2023
Alkuperäinen julkaisupäivä: 31.3.2023

Tiivistelmä

Oikeusministeriössä valmistunut luonnos hallituksen esitykseksi lahjontaa koskevaan Euroopan neuvoston rikosoikeudelliseen yleissopimukseen tehdyn varauman peruuttamisen hyväksymisestä ja laiksi rikoslain muuttamisesta oli lausuntokierroksella 13.10.–25.11.2022. Esitysluonnokseen sisältyi ehdotus rikoslain täydentämisestä vaikutusvallan kauppaamisrikosta koskevalla säännöksellä ja oikeushenkilön rangaistusvastuun ulottamisesta vaikutusvallan kauppaamisrikokseen.

Lausunto tai ilmoitus siitä, että lausuttavaa ei ollut, saatiin 37 taholta. Valtaosa lausunnonantajista suhtautui esitysluonnokseen myönteisesti, muutama lausunnonantaja neutraalisti. Moni lausunnonantaja arvioi vaikutusvallan kauppaamisrikoksen kriminalisoinnin tehostavan korruption torjuntaa erityisesti tapauksissa, joissa lahjusrikos toteutetaan välittäjää käyttäen.

Muutaman lausunnonantajan näkemys esitysluonnoksesta oli kielteinen. Näissä lausunnoissa säännösluonnoksessa nähtiin muun muassa rikosoikeudelliseen laillisuusperiaatteeseen liittyviä puutteita.

Osassa lausunnoista kiinnitettiin huomiota tiettyihin vaikutusvallan kauppaamisrikoksen tunnusmerkistötekijöihin tai säännösluonnosta koskeviin perusteluihin. Jatkovalmistelussa pidettiin tärkeänä esimerkiksi selkeyttää ja konkretisoida esitysluonnosta, muun muassa asiallisen ja epäasiallisen vaikuttamisen eroa, esimerkiksi tyyppitapausten ja esimerkkien avulla.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.