Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Arviomuistio avioliittoon pakottamisen rangaistavuudesta: Lausuntotiivistelmä

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2023:10 (Leena Mäkipää)

Ministeriöiden julkaisut 29.6.2023
Alkuperäinen julkaisupäivä: 17.4.2023

Tiivistelmä

Oikeusministeriössä laadittu arviomuistio avioliittoon pakottamisen rangaistavuudesta oli lausuntokierroksella 17.11.2021–14.1.2022. Lausunto tai ilmoitus siitä, että lausuttavaa ei ole, saatiin 46 taholta.

Valtaosa lausunnonantajista piti tarpeellisena rikoslain voimassa olevien säännösten täsmentämistä tai avioliittoon pakottamista koskevan erillissäännöksen säätämistä rikoslakiin. Arviomuistiossa käsitellyistä vaihtoehdoista laajinta kannatusta saivat erillissäännöksen säätäminen rikoslakiin ja rikoslain 25 luvun 3 §:n ihmiskauppaa koskevan säännöksen täsmentäminen.

Osa lausunnonantajista piti perusteltuna arviomuistiossa tehtyä rajausta, jonka mukaisesti avioliitolla tarkoitetaan juridisesti pätevää avioliittoa, ja avioliittoon pakottamista koskeva mahdollinen sääntely koskisi vain tällaisia liittoja. Jotkut lausunnonantajat katsoivat, että avioliiton käsitteen tulisi avioliittoon pakottamista koskevissa säännöksissä kattaa myös esimerkiksi uskonnolliset liitot, joita ei ole solmittu juridisesti pätevällä tavalla.

Osassa lausunnoissa kiinnitettiin erityisesti huomiota tarpeeseen huolehtia avioliittoon pakottamisen uhreiksi joutuneille tarjottavista tukipalveluista. Lisäksi osa lausunnonantajista toi esiin tarpeen panostaa pakkoavioliittoja koskevan tiedon ja tietoisuuden sekä osaamisen lisäämiseen

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.