Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uuden kalatalousvelvoitetta tai -maksua koskevan lupamääräyksen antaminen vesivoimalaitokselle : Vesilain tarkistamistyöryhmän mietintö

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2023:15 (Aleksi Heikkilä)

Ministeriöiden julkaisut 12.6.2023
Alkuperäinen julkaisupäivä: 4.5.2023

Tiivistelmä

Vesilakiin esitetään lisättäväksi säännökset kalatalousvelvoitteen tai kalatalousmaksun määräämisestä niin sanotulle nollavelvoitelaitokselle. Nollavelvoitelaitoksella tarkoitetaan vesivoimalaitosta, jonka lupaan kalatalousvelvoitetta tai maksua koskevaa määräystä ei ennestään sisälly.

Nykyinen vesilaki sisältää säännökset vesitalouslupaan sisältyvän kalatalousvelvoitteen ja kalatalousmaksun sekä lupamääräysten muuttamisesta. Vesilain edellytykset, joiden nojalla lainvoiman saaneen vesitalousluvan määräyksiin voidaan jälkikäteen puuttua, ovat kuitenkin tiukat. Lainmuutoksen myötä nollavelvoitelaitoksille voitaisiin määrätä helpommin kalatalousvelvoite tai kalatalousmaksu.

Määräyksen sisällöstä päätettäessä olisi otettava huomioon kalakantojen elinolosuhteiden ja vaellusyhteyden turvaamisen ja palauttamisen mahdollisuudet vesistössä, muut vesistössä toteutettavat toimenpiteet ja laitoksen merkitys energiahuollon kannalta. Luvan haltijalla olisi eräissä tilanteissa oikeus saada valtiolta korvausta, jos velvoitteesta aiheutuisi hyödyn olennaista vähentymistä tai velvoitteen täytäntöönpanosta aiheutuisi haltijan kannalta kohtuuttomana pidettäviä kustannuksia.

Lisäksi lakiin esitetään lisättäväksi säännökset, jonka nojalla voitaisiin lunastaa energiahuollon näkökulmasta vähäisen merkityksen omaava vesivoimalaitos, jos vaelluskalakantojen elinolosuhteiden ja vaellusyhteyden turvaaminen sitä edellyttää.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.