Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Arviomuistio etäyhteyksistä oikeudenkäynneissä: Lausuntotiivistelmä

Oikeusministeriön julkaisuja, Mietintöjä ja lausuntoja 2023:28 (Noora Sirola)

Ministeriöiden julkaisut 16.10.2023
Alkuperäinen julkaisupäivä: 30.8.2023

Tiivistelmä

Oikeusministeriössä laadittu arviomuistio etäyhteyksistä oikeudenkäynneissä oli lausuntokierroksella 18.1.2023–24.3.2023. Lausunto saatiin 38 taholta.

Lausunnonantajat pitävät pääsääntöisesti arviomuistiota kattavana ja perusteltuna sekä suhtautuvat myönteisesti sääntelyn kehittämiseen arviomuistiossa todetuin keinoin. Enemmistö yhtyy arviomuistion lähtökohtaan siitä, että jatkossakin oikeudenkäynnit toimitettaisiin pääsääntöisesti tuomioistuimen istuntosalissa.

Enemmistö lausunnonantajista suhtautuu myönteisesti siihen, että joissakin tilanteissa tuomarin olisi mahdollista osallistua istuntoon etäyhteyksin, asianosaisen suostumusedelletystä kevennettäisiin, etäyhteyksien käytön edellytyksiä kevennettäisiin suullista todistelua vastaanotettaessa, pakkokeinojen ja poissaolojen seuraamusten soveltamisalaa laajennettaisiin ja sääntelyä yhdenmukaistettaisiin ja koottaisiin yhteen.

Lausunnonantajat kiinnittävät huomiota oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimuksen toteutumiseen sääntelyä kehitettäessä. Lisäksi lausunnonantajat nostavat esiin asianmukaisen tekniikan ja toimivat yhteydet sekä niiden kehittämiseen ja ylläpitämiseen tarvittavat resurssit. Lausunnonantajat esittävät, että jatkovalmistelussa huomioitaisiin tulevaisuuden kehityssuunnat, muiden henkilöiden etäosallistuminen ja kansainväliset tilanteet. Osa lausunnonantajista nostaa esiin myös hallinto- ja erityistuomioistuimien huomioimisen.

    Lisätiedot
  • Oikeusministeriö

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.