Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Naken in naken ut -periaate verotuksessa

Grönholm, Ellen

15.2.2024, Maisteritutkielma

Tiivistelmä

Tutkielmassa käsitellään naken in naken ut -periaatteen verotuksellista kohtelua. Naken in naken ut -periaate on osakkeen arvonmääritysmenetelmä, jossa osakkeen hankinta- ja luovutushinta ovat joka tilanteessa samat, yleensä tietyllä tavalla määritelty osakkeen substanssiarvo. Periaatteen ideana on, että osakkeenomistaja ei voi osakassopimukseen tai yhtiöjärjestykseen sisältyvien hinnoitteluehtojen ja lunastuslausekkeiden vuoksi saada osakkeesta korkeampaa hintaa, kuin ennalta määritelty osakkeen hinta. Tarkoituksena on rajoittaa yhtiön osakkeiden vapaata kauppaa, saamalla aikaan osakkeita koskeva todellinen lunastusuhka. Lunastusuhalla tarkoitetaan, että mikäli osake yritetään luovuttaa vastoin osakassopimuksen tai yhtiöjärjestyksen säännöksiä, osake lunastettaisiin, eli yhtiön osakkeilla ei käytännössä voida käydä vapaata kauppaa lainkaan.

Naken in naken ut -periaatteen mukainen osakkeen hinnoittelu merkitsee poikkeamista osakkeen arvonmäärityksestä verotuksessa. Verotuksessa pääsääntönä on, että osakkeen arvo määritellään joko vertailukauppojen avulla, tai niiden puuttuessa, yhtiön substanssiarvon ja tuottoarvon perusteella. Siten, koska kysymyksessä on poikkeaminen pääsäännöstä, on poikkeamista arvioitava suppeasti. Tutkielmassa on siten tarkoitus arvioida niitä edellytyksiä, jotka naken in naken ut -periaatteen hyväksymiselle asetetaan verotuksessa. Nämä edellytykset ovat pitkälti kehittyneet oikeuskäytännöstä, jonka vuoksi kahta korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä, KHO:2016:18 ja KHO:2023:23, analysoidaan naken in naken ut -periaatteen verotuksellisen kohtelun selvittämiseksi.

Naken in naken ut -periaatteen verotuksellisen kohtelun arvioimiseksi tutkielmassa arvioidaan sekä osakkeen vaihdannanrajoituslausekkeiden huomioon ottamista verotuksessa yleensä, että osakeperusteisten sitouttamisjärjestelmien, erityisesti TVL 66 §:n verotuksellista kohtelua osana naken in naken ut -periaatetta. Tutkimuskysymystä lähestytään pääasiallisesti oikeusdogmaattista metodia käyttäen. Tutkielmassa keskeisenä lähteenä yllä mainittujen kahden korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen lisäksi ovat Seppo Penttilän (2016 ja 2023) sekä Jaakko Klemettilän artikkelit (2016) aiheesta.

Tutkielmassa todetaan, että naken in naken ut -periaatteen vaikutus osakkeen verotuskohteluun nykyisessä oikeustilassa on jokseenkin epäselvä, ja periaatteen verotuksellinen kohtelu on siten vaikeasti ennakoitavissa. Epäselvyys liittyy ennen kaikkea siihen, että naken in naken ut -periaatteesta on annettu toisiinsa nähden ristiriitaisia päätöksiä, joiden perusteella ei ole osoitettavissa selkeitä edellytyksiä, joiden perusteella naken in naken ut -periaate voidaan verotuksessa hyväksyä.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.