Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Lentohenkilöstön työajaksi luettava aika, työaikalain (872/2019) 3 §:n tulkinta

Työneuvoston lausunnot 17.11.2022
Alkuperäinen julkaisupäivä: 24.10.2022

Tiivistelmä

SAK ry pyysi 28.6.2021 työneuvostolta lausuntoa siitä, miltä osin lentohenkilöstön siirtyminen lentoaseman ulko-ovilta lennon lähtöportille tai asematasokuljetuksen lähtöportille on työaikalain (872/2019) mukaista työaikaa. SAK ry:n mukaan lähtöporttitiedon tarkistaminen, turvatarkastuksen ja mahdollisen passintarkastuksen läpi kulkeminen kuuluvat lentohenkilöstön työtehtäviin. Tarkastusten läpäiseminen ovat lentotyöstä johtuvia, työnantajan määräämiä tehtäviä, jotka on suoritettava työnantajan määräämässä paikassa ja työnantajan määräämänä aikana ennen lähtöportille saapumista. Näin ollen turvatarkastukseen ja mahdolliseen passintarkastukseen käytettävä aika on työaikaa.

Työnantajana olevan X Oyj:n mukaan lentohenkilöstön työprosessia muutettiin 1.6.2021, mikä vaikutti myös työajan alkamispaikkaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Lentohenkilöstön työn alkamispaikka on ollut siitä lukien lentokoneen tai asematasokuljetuksen lähtöportti, jossa henkilöstö ilmoittautuu lennolle ja suorittaa ilmoittautumisen jälkeen lennonvalmistelutoimenpiteet. X Oyj:n mukaan aika, jonka lentohenkilöstö käyttää siirtyessään lähtöportille ennen työnantajan määrittämien työtehtävien alkamista, ei ole työaikaa. Ennen työtehtävien alkua lentohenkilöstö ei ole työnantajan käytettävissä työaikalaissa tarkoitetulla tavalla.

Työneuvoston käsityksen mukaan X Oyj:n lentohenkilöstön kulkeminen Helsinki-Vantaan lentoasemalla lennon tai asematasokuljetuksen lähtöportille ei ole työaikalain 3 §:ssä tarkoitettua työaikaa.

    Lisätiedot
  • TN 1491-22 (26/2021)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.