Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Hätätyötä koskevan työaikalain (872/2019) 19 §:n tulkinta

Työneuvoston lausunnot 16.1.2023
Alkuperäinen julkaisupäivä: 12.12.2022

Tiivistelmä

Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue pyysi työneuvostolta lausuntoa työaikalain (872/2019) 19 §:n tulkinnasta työtaistelutilanteissa. Lausuntopyynnön mukaan hätätyösäännöksen tulkinta tuli erityisen ajankohtaiseksi sosiaali- ja terveysalan työtaisteluiden aikana. Lausuntopyynnön on kerrottu olevan yleinen, mutta sen oheen on liitetty yksittäistapausta koskevaa aineistoa.

Työneuvosto antoi työaikalain 19 §:n 1 momentin tulkinnasta yleisen lausunnon, joka ei koske mitään yksittäistä tapausta. Lausunnon mukaan lakko, joka toteutuu työriitojen sovittelusta annetun lain mukaan tehdyn ilmoituksen mukaisessa laajuudessa, ei ole työaikalaissa tarkoitettu hätätyön teettämiseen oikeuttava ennalta arvaamaton tapahtuma.

Ennalta arvaamattoman tapahtuman täyttymisen tulkintaan voi kuitenkin vaikuttaa madaltavasti erilaiset työvoiman saatavuuden häiriöt, kuten poikkeuksellisen suuret sairaus- tai muut poissaolot sen henkilöstön keskuudessa, jota työhön tarvitaan. Näin ollen, vaikka lakko olisi ennalta arvattavissa, voi sen aikaiset poikkeukselliset häiriöt työvoiman saannissa vaikuttaa siihen, että käsillä onkin hätätyön teettämiseen oikeuttava työaikalain 19 §:n 1 momentissa tarkoitettu tapahtuma.

Hätätyötä voidaan teettää työaikalain 19 §:n 1 momentissa säädettyjen edellytysten täyttyessä riippumatta siitä, syntyykö sen teettämisen tarve työntekijän säännöllisenä työaikana vai sen ulkopuolella. Jos hätätyö edellyttää työn tekemistä työntekijän sovitun tai säännöllisen työajan ulkopuolella, on työnantajalla työaikalain 19 §:n 1 momentissa säädetyin tavoin oikeus teettää työtä ilman työntekijältä saatavaa lisä- tai ylityösuostumusta. (Ään. 5–2)

    Lisätiedot
  • TN 1492-22 (8/2022)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.