Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Työaikalain (872/2019) soveltaminen Suomen rajojen ulkopuolella tehtävään työhön

Työneuvoston lausunnot 16.5.2023
Alkuperäinen julkaisupäivä: 24.4.2023

Tiivistelmä

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ry, Akava ry ja STTK ry pyysivät työneuvostolta lausuntoa työaikalain (872/2019) soveltamisesta ja enimmäistyöaikaa koskevista kysymyksistä Suomen rajojen ulkopuolella tehtävään työhön. Työneuvostoa pyydettiin lausumaan siitä, tuleeko työntekijän ulkomailla tekemä työ ottaa kokonaan tai osittain huomioon laskettaessa työaikalain 18 §:ssä säädettyä työajan enimmäismäärää.

Lausuntopyynnön mukaan useissa teknologiateollisuuden yrityksissä on siirryttäessä vuoden 2021 alusta lukien ylitöiden enimmäismäärän tarkasteluun syntynyt erilaisia käytäntöjä siitä, otetaanko ulkomailla tehty työ mukaan enimmäistyöaikaa laskettaessa. Lausuntopyynnössä tarkoitetussa ulkomailla suoritettavassa niin sanotussa komennustyössä työtehtävät ovat sellaisia, joihin sovelletaan Suomessa riidatta työaikalakia. Kysymys on työstä, jossa työnantajalla on mahdollisuus vaikuttaa työntekijöiden työaikojen järjestelyyn ja valvoa työntekijöiden työajan käyttöä myös silloin, kun työ tehdään ulkomailla.

Työneuvoston näkemyksen mukaan jos lausuntopyynnössä tarkoitettu työntekijä työskentelee tavanomaisesti Suomessa, sovelletaan työsuhteeseen Suomen työlainsäädäntöä, työaikalain 18 § mukaan lukien, myös ulkomailla työskentelyn ajan. Jos työntekijä lähetetään työhön tilapäisesti ulkomaille, ei työhön sovellettava laki muutu. Työn tekemistä ulkomailla pidetään – työskentelyn kestosta riippumatta – tilapäisenä, jos työntekijän odotetaan palaavan työhönsä Suomessa sen jälkeen, kun hän on saanut päätökseen tehtävänsä vieraassa maassa.

Kun ulkomaantyössä on sovellettava Suomen työlainsäädäntöä, tulee kaikki työajaksi luettava aika ottaa huomioon enimmäistyöaikatarkastelussa. Työaikalain 34 §:n 2 momentin mukaan valtakunnalliset työnantajien ja työntekijöiden yhdistykset saavat työehtosopimuksessa poiketa työaikalain 18 §:stä ainoastaan sopimalla enimmäistyöajan tasoittumisjakson pidentämisestä kuuteen kuukauteen, samoin kuin sen pidentämisestä enintään 12 kuukauteen teknisistä tai työn järjestämistä koskevista syistä. Muilta osin työaikalain 18 § on pakottava.

    Lisätiedot
  • TN 1494-23 (9/2022)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.