Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Pääsy PDF-dokumenttiin vaatii sisäänkirjautumisen.

Vertaisarvioitu

Ennallistaminen ympäristöoikeuden sektoreilla – luonnonsuojelu

Kokko, Kai

Ympäristöjuridiikka 4/2023 s. 47–64
3.1.2024
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä

Euroopan unionissa on valmistumassa luonnon ennallistamisesta annettu asetus. Tämän ennallistamisasetusehdotuksen tavoitteita ja keinoja peilataan artikkelissa luonnonsuojelulain (LSL, 9/2023) tavoitteisiin ja keinoihin turvata luonnon monimuotoisuutta. Luonnonsuojelulain tavoite luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta mahdollistaa uudet aktiiviset ja dynaamiset, EU:ssa tavoiteltua ekosysteemien suojelua tukevat sääntelykeinot. Luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa yksi keskeinen taso on ekosysteemien suojelu ja sen alatavoite, heikentymisen estäminen, toimii lähtökohtana ekosysteemien ennallistamiselle.

Varsinaisista luonnonsuojelulain mukaisista suojelukeinoista aluesuojelu on keskeinen toteutettaessa ekosysteemien ennallistamista. Natura 2000 -alueiden ohella valtion ja yksityisten suojelualueet mahdollistavat ekosysteemien ennallistamisen suunnittelua ja toteuttamista. Myös luonnonsuojelulain kohdesuojelu, lajien elinympäristöjen ja luontotyyppien suojelu, täydentää luonnon monimuotoisuuden turvaamista varsinaisten suojelualueiden ulkopuolella. Ennen EU:n ennallistamisasetuksen voimaantuloa alue- ja kohdesuojelusta poikkeamista voidaan joutua arvioimaan uudelleen. Lisäksi luonnonsuojelulain mukaiset tuet voivat edistää ekosysteemien ennallistamista. Sen sijaan uusien suojelukeinojen, ekologisen kompensaation ja lajien avustetun leviämisen, suhde ennallistamiseen on epäsuorempi. Niiden vaikutus ennallistamiseen ratkeaa lopulta soveltamiskäytännössä.

Luonnonsuojeluoikeuden näkökulmasta Suomessa on hyviä valmiuksia ennallistamisasetusehdotuksen mukaisten jäsenvaltion velvoitteiden toimeenpanoon. Siitä huolimatta luonnonsuojelulakia joudutaan tarkistamaan joiltakin osin ennen lopullisen asetuksen voimaantuloa. Yleisesti biodiversiteetin turvaamis- ja ekosysteemien ennallistamissääntely tulisi nähdä osana yhteiskunnan kestävyysmurrosta, kun päämääränä on esimerkiksi biopohjaisen kiertotalouden saavuttaminen ja ylläpitäminen. Luonnonsuojelulain ohella tarvitaan muiden kansallisten säädösten, mukaan lukien biologisten luonnonvarojen kestävää käyttöä edistävien ja ekosysteemien heikentymistä estävien lakien, kehittämistä.

Linkit

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.